KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Soki warzywne i owocowe

Soki przygotowywane z różnych warzyw i owoców chronią przed infekcjami, wzmacniają nerwy, rozjaśniają umysł, oczyszczają organizm z toksyn, a nawet mają właściwości lecznicze. W sokach można przemycić praktycznie każde warzywo i dlatego warto robić je razem z dziećmi (zwłaszcza niejadkami). Oto przykłady właściwości popularnych soków wykonanych także przez nasze dzieci i z chęcią wypitych.

sok jabłkowy:

  • obniża poziom cholesterolu

  • pozytywnie wpływa na trawienie i prace jelit

  • obecna  acetylocholina wpływa na utrzymanie dobrej kondycji umysłu

  • zapobiega demencji starczej

sok marchewkowy:

  • obecność karotenu , który jest prowitaminą dla wit. A sprawia,że pozytywnie wpływa na wzrok

  • reguluje metabolizm

  • pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego

  • w najlepszy sposób wpływa na proces trawienia, poprawia pracę wątroby, woreczka żółciowego, nerek, jak również dostarcza żelazo

  • polecany kobietom w ciąży i karmiącym, ponieważ zdecydowanie poprawia jakość mleka

  • pozytywny wpływ na kolor skóry, stan zębów i włosów.

sok z buraków:

  • chroni mózg przed demencja

  • obniża ciśnienie

  • poprawia zdolność do długotrwałego wysiłku

  • sok obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi,

  • poprawia odporność,

  • zapobiega zakwaszeniu organizmu

  • jest świetny dla kobiet w ciąży,

  • może być stosowany jako napój energetyzujący, bo zwiększa wytrzymałość człowieka

  • przeciwdziała stresowi, depresji, zmniejsza napięcie nerwowe,

  • wzmacnia koncentrację, refleks, pamięć.

Wyciskane soki to świetny sposób na dostarczenie organizmowi potrzebnych mu składników Są zdrowe, smaczne i  proste w przygotowaniu. Świeżo wyciskane czy przecierane nie zawierają barwników, czy konserwantów Aby w pełni wykorzystać  wartości odżywcze owoców i odkryć i bogaty smak, sok należy zrobić samemu. Nie jest to zbyt męczące, ani nie kosztuje wiele. Wystarczy odrobina chęci a rezultat wielokrotnie przewyższa wysiłek.