KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Propozycje zabaw i zajęć na środę 25.03.2020

Drogie Motylki – niestety sytuacja nie sprzyja wychodzeniu z domu. Dlatego mamy propozycję na spacer, kiedy tylko będzie taka możliwość. Ale nie taki zwykły spacer – zachęcamy do spojrzenia inaczej na naszych niedocenianych przyjaciół – na drzewa. Zapewne macie też możliwość obserwowania drzew przez okno.

 

Przyjrzyjcie się drzewom, porównajcie ich wysokość, grubości pni, kształt liści, kolor, rodzaj kory (szorstka, gładka, gruba, cienka, sucha, wilgotna). Spróbujcie określić wiek drzewa (młode, stare). Poszukajcie ptasich gniazd na drzewach. Powąchajcie i dotknijcie kory. Sprawdźcie, czy drzewo ma jakieś uszkodzenia. Przytulcie się do drzewa plecami i porozmawiajcie z nim (możecie zapytać o to, co czuje, o czym myśli czy jest coś, co człowiek mógłby dla niego zrobić). Zastanówcie się – co zawdzięczamy drzewom?

 

Przydatne informacje:

 

  • Drzewo to tlen a tlen to życie. Łącznie lasy Ziemi zaspokajają połowę zapotrzebowania na tlen wszystkich ludzi i zwierząt
  • Jedna dorosła, 60-letnia sosna produkuje tlen niezbędny do życia 3 osób;
  • Drzewa działają niczym olbrzymi klimatyzator w upalne letnie dni, ochładzając przy tym powietrze atmosferyczne;
  • Drzewa są swoistym filtrem, doskonale pochłaniają i neutralizują substancje toksyczne, takie jak: dwutlenek węgla, dwutlenek siarki oraz metale ciężkie
  • Lasy chronią nie tylko klimat, lecz także glebę, wody powierzchniowe i podziemne, zapobiegając erozji, wyjaławianiu ziemi, osuwiskom, lawinom. Zmniejszają również zagrożenie powodziami i łagodzą skutki suszy;
  • Wszystkie lasy w Polsce pochłaniają rocznie ok. 41 mln ton dwutlenku węgla;
  • Las jest miejscem do życia wielu gatunków roślin i zwierząt.
  • Właściwości lecznicze drzew wykorzystuje się również w medycynie naturalnej i niekonwencjonalnej -  sylwoterapii. Polega ona na pobudzaniu organizmu do samoleczenia poprzez jego bliski kontakt z drzewami. Przepływ energii odbywa się poprzez dotyk. Najbardziej ceniona w sylwoterapii jest brzoza.

 

Mój przyjaciel drzewo – praca plastyczna. Potrzebne będą: duży arkusz papieru, farby, pędzle, nożyczki, kolorowe czasopisma, kredki, klej

Namalujcie duże drzewo, uwzględniając znane wam cechy. Przypomnijcie sobie, co zawdzięczamy drzewom. Następnie wytnijcie z czasopism i doklejcie postacie ludzi i zwierząt oraz dorysujcie różnego rodzaju  elementy, tak aby powstał plakat przedstawiający drzewo jako przyjaciela ludzi i zwierząt.

Jeśli chcecie, zachowajcie wykonane plakaty. Pokażecie je ciociom oraz kolegom, kiedy znowu się spotkamy w przedszkolu.

 

Zaufaj mi – zabawa ruchowa w kształtująca pozytywne, opiekuńcze relacje.

Zaproście do zabawy rodziców i rodzeństwo. Zabawa polega na spacerowaniu po mieszkaniu w parach. Jedna osoba ma oczy zawiązane chustką, druga prowadzi ją delikatnie, informując o wszelkich przeszkodach.

 

Przypominamy też o piosence M. Grechuty „Zostawcie nam” – niech towarzyszy wam w tym tygodniu.