Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Pizza

9 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Pizzy - jednego  z najbardziej popularnych, lubianych i uniwersalnych dań na świecie. Zachęcamy do samodzielnego przygotowania pizzy w domu z dziećmi. Warto, bo dzieci uwielbiają pomagać.

Jest to świetny pomysł na spędzenie wspólnie czasu, stworzenie pysznej potrawy oraz na wsparcie rozwoju dziecka. Wspólna zabawa kulinarna zacieśni więzi. Jest to znacznie lepszy sposób spędzania czasu niż siedzenie przed telewizorem czy też komputerem; gotowanie pozwala dziecku zdobywać umiejętności życia. Kolejną zaletą jest budowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Dziecko zamiast sięgać po gotowe dania typu fast food, będzie preferowało zdrowszą ich wersję, którą można przygotować samodzielnie w domu. Łatwiej jest zrozumieć ideę zdrowego odżywiania, wiedząc z czego składa się posiłek i mając dobry przykład w domu.

Podczas przygotowywania potrawy dziecko może poczuć ją wszystkimi swoimi zmysłami – widzi, dotyka, czuje zapach i smak. Ponadto wykonywanie czynności w postaci podawania, krojenia czy układania składników jest treningiem dla rąk. Wspólne gotowanie jest sposobem na zbliżenie się do siebie, kształtowanie poczucia własnej wartości i zdobywanie umiejętności matematycznych. Przeliczanie ilości składników jest przecież pewnego rodzaju treningiem dla umysłu pociechy.

Składniki na ciasto:

25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)

150 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki cukru

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy

Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia (rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość o ok. 3 razy - jeśli tak się nie stanie proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa, natomiast rozczyn z drożdży instant może się tylko trochę spienić).

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 - 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.

Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (ciasto można też zagnieść mikserem planetarnym).

Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Foremkę posmarować oliwą, wyłożyć kulkę ciasta, spłaszczać, rozciągać do uzyskania placka. Brzeg uformować w wałeczek.

Placek posmarować sosem pomidorowym, układać ulubione dodatki.

Piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut.