KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Domowy chleb

Co powinno znaleźć się w składzie dobrego chleba? 

Tak naprawdę są to 4 podstawowe składniki:  mąka, woda, sól i zakwas (lub drożdże).

Bardzo smacznym dodatkiem są też różne ziarna – dobieramy je wg własnych upodobań (słonecznik, sezam, czarnuszka, siemię lniane itd.) i możemy dodawać je do ciasta oraz posypywać bochenek przed pieczeniem z zewnątrz.

Mąka, z której możemy piec chleb, to oczywiście mąka pszenna (mniej lub bardziej mielona) i mąka żytnia. Możemy znaleźć przepisy na wypieki z dodatkiem mąki orkiszowej, mąki owsianej lub ze specjalnej mąki chlebowej.

Dlaczego warto upiec własny chleb?

Niestety pieczywo, które kupujemy w sklepach nie ma takiego prostego składu. Dodaje się do pieczenia chleba coraz więcej ulepszaczy. Karmel, spulchniacze, regulatory kwasowości, dodatki antypleśniowe, emulgatory i estry kwasu mono- i diacetylowinowego. To tylko niektóre „dodatki” w chlebie, których powinniśmy unikać.

Poza tym warto wiedzieć o tym, że nie zawsze to, co jest podawane na etykiecie chleba jest zgodne z prawdą. Oczywiście możemy szukać piekarni, która ma w swojej ofercie prawdziwy, wartościowy chleb – albo już taką macie. Świetnie. Jednak może tym razem warto spróbować upiec własny chleb?

Pieczenie chleba w domu może być bardzo przyjemne – wyobraźcie sobie ten zapach, ten smak jeszcze ciepłego chleba z chrupiącą skórką. Poza tym domowy chleb dłużej zachowuje świeżość.

Pieczenie chleba to także okazja do wspólnego spędzenia czasu – dzieci mogą mieszać wszystkie składniki, mogą dodawać ziarna, a potem już tylko podpatrywać jak chleb rośnie i czekać na pierwszą odkrojoną kromkę. 

Żeby zachęcić do wypiekania własnego chleba, przedstawiamy bardzo łatwy i szybki przepis na chleb z mąki pszennej, na drożdżach. Jest szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Ma chrupiącą skórkę, a wewnątrz jest miękki i pachnący.

Przepis na chleb    (oczywiście można zrobić 1 chleb z połowy składników)                             

1 kg mąki                                            

5 dag drożdży                                  

1 litr cieplej wody

1,5 łyżki soli                                    

4 łyżki  oleju                                     

4 łyżki słonecznika /sezamu lub innych ziaren/                      

Do miseczki wkruszyć świeże drożdże, dodać lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką do rozpuszczenia się drożdży (można dodać pół łyżeczki cukru, ale niekoniecznie). Poczekać z 15 minut aż drożdże zaczną pracować.

  • W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać olej i wlać przygotowane drożdże. Dobrze wymieszać przez chwilę drewnianą łyżką. Nie wyrabiać. Na końcu dodać ewentualnie ziarna.
  • Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  • 2 formy keksowe o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać) – mogą to być też 3 małe jednorazowe keksówki.
  • Można ziarnami posypać wierzch chleba.
  • Piec przez ok. 50- 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C (zwykły piekarnik) lub w temperaturze 180°C (piekarnik z termoobiegiem), najlepiej ustawiona grzałka góra - dół.
  • Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Chleb najlepiej kroić, gdy już ostygnie i przechowywać zawinięty w bawełnianą ściereczkę lub w woreczku do przechowywania chleba. Dzięki temu dłużej będzie świeży.

Zamiast ziaren, które dodajemy do środka lub posypujemy chleb, możemy dodać do ciasta pokrojone suszone pomidory, oliwki lub podsmażoną, ostudzoną cebulkę.

Smacznego!