KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Ćwiczenia oddechowe - ciąg dalszy. 28.05

Drogi Rodzicu!

Pobaw się w domu z dzieckiem i pomóż mu osiągnąć sukces w terapii logopedycznej ćwicząc codziennie. To tak naprawdę tylko 10 minut każdego dnia. 

Wdech i wydech … czyli zabawy oddechowe w domu

  • Dmuchanie do celu, np. papierowych lub zrobionych z włóczki, folii aluminiowej czy chusteczki higienicznej kuleczek. Mogą to być również piłeczki ping-pongowe. Można ustawić na stole lub na podłodze bramkę z pudełeczek/zabawek/klocków lub zrobić z nich tor przeszkód i przedmuchiwać kuleczki na czas.
  • Dmuchanie na zabawki pływające po wodzie w czasie kąpieli (wykonane samodzielnie, np. z nakrętek). Tutaj także możemy rozbudzać kreatywność dzieci, nie tylko w czasie tworzenia zabawek, ale już w trakcie samych ćwiczeń – na przykład prosząc dziecko o dokończenie zdań: ten statek płynie do…, załoga tego statku to…, która wyruszyła na…
  • Puszczanie baniek mydlanych. Najbardziej popularnym i uwielbianym ćwiczeniem oddechowym dla dzieci jest puszczanie baniek mydlanych.  Wystarczy najprostszy zestaw do robienia baniek mydlanych Warto zwrócić uwagę na prawidłowy oddech: wdech nosem i wydech ustami – wtedy bańki będą największe, a policzki i usta będą prawidłowo pracowały. Dmuchamy na zmianę: długo – krótko – jak najdłużej, słabo – mocno – jak najmocniej. Spróbujmy też policzyć bańki mydlane unoszące się w powietrzu.
  • Zdmuchiwanie chrupek, piłeczek, kawałków waty na gładkiej powierzchni, a następnie na powierzchni szorstkiej i nierównej – np. na pogniecionej przez dziecko gazecie. Można usiąść po dwóch stronach stołu i świetnie się bawić.
  • Zabawa z muchomorem i biedronką – kolorowy grzybek/biedronka, zrobione z kolorowego papieru lub narysowane na kartce i pokolorowane przez dziecko, posłużą do ćwiczeń w układaniu kropek na powierzchni muchomora/biedronki za pomocą słomki. To doskonałe ćwiczenie dla warg i regulujące fazę wydechu. Kładziemy wycięte kropeczki obok rysunki, wciągamy powietrze przez słomkę dotykając jednocześnie kropeczki i próbujemy przenieść ją na rysunek biedronki lub muchomorka
  • Zabawa z chmurką – papierowa chmurka z zawieszonymi na nitkach kawałkami watek – płatków śniegu służy do ćwiczeń dmuchania. Także w tym ćwiczeniu można użyć rurki do napojów. I na chmurkę przenosić za pomocą słomki wycięte kropelki deszczu.

Jeśli zastanawiacie się, dlaczego ćwiczenia oddechowe są tak ważne w terapii logopedycznej, zachęcam do przeczytania bardzo ciekawego artykułu, do którego odnośnik zamieszczam poniżej.

Dowiecie się z niego, co to prawidłowy oddech i jaki jest jego wpływ na wymowę dziecka.

"Rola ćwiczeń oddechowych w terapii logopedycznej"