KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zamierzenia wych - dyd.

Marzec/Kwiecień

Tydzień V/ I: Pogoda w kratkę

Kształtowanie mowy i myślenia

 „Wiatr” Danuty Gellner - uważne słuchanie wiersza B.Formy; rozmowa dotycząca treści wiersza

"Fabryka chmur” – zabawa badawcza; obserwacja zachowania podgrzewanej w czajniku wody i osadzania się jej na talerzyku lub przykrywce oraz skraplania, zwrócenie uwagi na zasady bezpieczeństwa w czasie doświadczenia- rozwijanie spostrzegawczości i uwagi; budowanie dziecięcej wiedzy o przyrodzie

„Kwiecień plecień” – wyjaśnienie znaczenia przysłowia z wykorzystaniem piktogramów zjawisk atmosferycznych charakterystycznych dla wczesnej wiosny, jak np.: słońce, deszcz, śnieg, wiatr, zachmurzenie

„Kaprysy pogody” – gra dydaktyczna; utrwalenie nazw i wyglądu symboli pogodowych, doskonalenie szybkiej reakcji na sygnał słowny poprzez szybkie wskazanie piktogramu

Kształtowanie pojęć matematycznych

"Wiem co będzie dalej?" – zabawa w układanie rytmów

"Memo" – gra ćwicząca percepcję wzrokową i pamięć, układanie par identycznych obrazków przedstawiających symbole pogody

"Liczymy krople deszczu" – zabawa matematyczna, układanie tylu liczmanów, ile wskaże kostka

Umuzykalnienie

"Pogoda w kratkę"– zajęcia muzyczne z nauką piosenki

"Deszczowa muzyka" – zabawa muzyczno-językowa; słuchanie utworu muzycznego, obrazującego dźwięki deszczu, nazywanie odgłosów, wyzwalanie swobodnej ekspresji ruchowej w czasie improwizacji na różnych przedmiotach z otoczenia (gazetach, torebkach, plastikowych butelkach)

Ćwiczenia gimnastyczne

 "Kwiecień plecień czyli pogodowa gimnastyka" – ogólnorozwojowy zestaw ćwiczeń i zabaw

Zajęcia plastyczne

"Kolory tęczy" – praca plastyczna; doskonalenie motoryki małej oraz koordynacji wzrokowo – ruchowej w czasie rysowania po śladzie z zachowaniem prawidłowego kierunku od lewej do prawej oraz rozwijanie ekspresji i śmiałości ruchów podczas malowania tęczy za pomocą zmieszanych podstawowych barw farb plakatowych

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZABAWY Z JĘZYKIEM ANGIELSKIM W MARCU

Zwroty i wyrażenia, wprowadzane słownictwo

Crawls the snail

Garden pail

Up the tree

Bumblebee

Ants

Go marching

Ground

Suck his thumb

Tie his shoe

Wierszyki, których się uczymy

“Snail”

“Two Little Birds"

„Rain, rain”

Piosenki, które śpiewamy i tańczymy

„The Alphabet Is So Much Fun”

„The Ants Go Marching One By One”

"Little Snowflake"

“All the leaves are falling down“

“Hello, hello” – new

“Family Song for Kids”

“Family song (Finger Family Collection)”

“Let’s go to the zoo”

“The Balloon Song”

“How’s the weather?”

“I’m a little snowman”

“Hello reindeer”

“Hello”

“How are you today”

“Bye-bye Goodbye”

“If you are happy”

“Head, shoulders”

“My Teddy Bear”

“One little finger”

 

Zapraszam do odwiedzenia poniższych stron, gdzie można znaleźć m.in  piosenki, które śpiewamy i wiele innych ciekawych propozycji do zabaw z językiem angielskim http://supersimplelearning.comhttps://www.elflearning.jp