KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zamierzenia wych - dyd.

Zamierzenia dydaktyczno- wychowawcze   LUTY

Tydzień IV: Jaki mam talent?

Kształtowanie mowy i myślenia

„Jakie talenty są na świecie?” – opowiadanie nauczyciela o sławnych ludziach i ich talentach, przedstawienie sylwetek muzyków, sportowców i naukowców, znanych również dzieciom, oglądanie zdjęć przedstawiających sławnych ludzi i ich talenty, np.: Margaret, Fryderyk Chopin, Robert Lewandowski, Cristiano Ronaldo.

 „Konkurs talentów” – prezentacja swoich talentów przed innymi, obdarzanie uwagą innych, czekanie na swoją kolej, zachęcanie do występu dzieci nieśmiałych, korzystanie z dostępnych w sali materiałów.

Rozwijanie sprawności ruchowej

„Prosto do celu” – zabawa z elementami rzutu i celowania• „Hop, do przodu!” – zabawa z elementami skoku • „Co, komu w duszy gra” – zabawa taneczna • „Sprytny Jaś” – zabawa z piłką • „Fiku, miku pajacyku” – zabawa z elementami skłonu

Umuzykalnienie

„Jaki mam talent?” – zajęcia muzyczne z nauką piosenki „Czary”

„Co komu w duszy gra”- zabawa taneczna – rozwijanie wyobraźni muzyczno- ruchowej, doskonalenie szybkiej reakcji na przerwę w muzyce

Zajęcia matematyczne

„Nad, pod, obok” – zabawa matematyczna z misiem; określanie za pomocą słów położenia przedmiotów  w przestrzeni, ćwiczenie analizy wzrokowej, zajęcia z kartą pracy, uważne słuchanie poleceń

„Moja prawa i lewa ręka” – zabawa plastyczna, odbijanie swoich dłoni na kartce za pomocą farb, ćwiczenie w orientacji prawej i lewej strony oraz w orientacji w schemacie własnego ciała

Zajęcia plastyczne

„Pajacyk” – nauka krótkiej rymowanki metodą ze słuchu, powtarzanie słów rymowanki, ćwiczenie

„Czerwony nos” – praca plastyczna, doskonalenie posługiwania się klejem, dbanie o zachowanie prawidłowej kompozycji pracy, doprowadzanie pracy do końca

 

 

 

 

ZABAWY Z JĘZYKIEM ANGIELSKIM W LUTYM

  1. Zwroty używane przez nauczyciela

Do you like balloons? I do!

This is my balloon

Up it goes

Pull it down

How’s the weather today?

It’s sunny/ rainy/ cloudy/ snowy

Please tidy up

Now let’s wave…

Good morning/Good afternoon/ Goodbye

  1. Wprowadzane słownictwo

Weather, balloon

Yellow, green, red, pink, black, blue

Sunny, rainy, cloudy, snowy

One, two, three, four, five, six, seven, eight, nine, ten

I`m happy/ sad/ hungry/ angry/ sleepy/ scared

Eyes, ears, nose, mouth, paws, head, shoulders, knees, toes, arms, legs

  1. Piosenki, które śpiewamy i tańczymy

“The Balloon Song”

“How’s the weather?”

„How are you today”

„If you are happy”

„Head, shoulders”

“I’m a little snowman”

“Hello reindeer”

„Hello, hello”

“Bye-bye Goodbye”

„My Teddy Bear”

Zapraszam do odwiedzenia poniższej strony, gdzie można znaleźć m.in  piosenki, które śpiewamy i wiele innych ciekawych propozycji do zabaw z językiem angielskim http://supersimplelearning.com