KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zamierzenia wych - dyd.

PAŹDZIERNIK

Tydzień III - „LAS SZUMI JESIENNIE, JUŻ ROBI SIĘ SENNIE”

18- 22. X. 2021

Poniedziałek

Kształtowanie mowy i myślenia + umuzykalnienie

“Od ziarenka do bochenka”- poznanie etapów powstawania chleba. Układanie historyjki obrazkowej, dostrzeganie związków przyczynowo- skutkowych.

“Dokąd jadą wozy?”- zabawa na podstawie wiersza J. Kaczorowskiej.

“Jak nie marnować żywności?”- burza mózgów. Rozmowy na podstawie doświadczeń i pomysłów dzieci. Wytłumaczenie dzieciom idei less waste, stworzenie plakatu zachęcającego do szanowania żywności.

RYTMIKA

Wtorek

Kształtowanie pojęć matematycznych + ćwiczenia gimnastyczne

“Spotkanie wiewiórek”- rozmowa na temat opowiadania nauczyciela. Ocenianie zachowania wiewiórek.

“Ile mam orzechów?’- zabawa matematyczna. Prezliczanie elementów w zbiorach i porównywanie ich liczebności.

“Owocowy podwieczorek”- powtórzenie i utrwalenie poznanych cyfr (Karta pracy).

“Zabawy w jesiennym lesie”- zestaw ćwiczeń gimnastycznych.

Środa

Umuzykalnienie+ zajęcia plastyczne

“Pieczarki”- zabawy badawcze z wykorzystaniem grzybów. Poznanie wyglądu, budowy, struktury. Przygotowanie obserwacji biologicznej. Rozmowa na temat grzybów jadalnych i trujących. Uświadomienie dzieciom niebezpieczeństwa, jakie może nieść ze sobą spożywanie nieznanych grzybów.

“Pieczarkowa przystawka”- zajęcia kulinarne.

“Grzyby”- praca plastyczna przestrzenna wykonana z papieru.

“Zbieramy grzyby”- nauka piosenki.

“Jesienna pogoda”- zabawa rytmiczna.

Czwartek

Ćwiczenia gimnastyczne +kształtowanie mowy i myślenia

„Sportowe przedszkole” – ogólnorozwojowe zajęcia gimnastyczne w oparciu o zabawy i gry ruchowe; projekt gminny finansowany przez Wydział Sportu i Rekreacji Dzielnicy Ursynów. 

“W lesie”- wsyłuchanie i omówienie opowiadania z “Książki”. Zwrócenie uwagi na wygląd jesiennego lasu oraz zachowanie zwierząt przygotowujących się do zimy.

“Poznajemy litery- litera m”- poznanie graficznego obrazu głoski m.

Piątek

Zajęcia plastyczne + kształtowanie mowy i myślenia

“Co wypadło z pieczarki?”- omówienie obserwacji. Prezentacja multimedialna na temat rozwoju grzybów. Próby wyciągania wniosków.

“Liście”- praca plastyczna z masy solnej. Wyrabianie ciasta, wałkowanie i odbijanie w nim liści.

 

Zabawy z językiem angielskim 

Temat: It’s Autumn! (Już jesień!)

- „Mushrooms"- zabawa matematyczna. Przeliczanie elementów.

- "More or less?"- porównywanie liczebności zbiorów.

- „Foxy fox, what’s in your box?”- zabawa utrwalająca słownictwo,

- „Autumn man"- zabawa wykorzystująca znajomość kształtów i kolorów.

- „Leaves up!", "Umbrella" - zabawy z chustą animacyjną.

- „Open- shut them"- zabawa z piosenką. Nauka określeń przeciwieństw.

 Słownictwo: tree, leaf, chesnut, acron, nut, mushroom, hat, umbrella, , bird, apple, pear, plum/ drzewo, liść, kasztan, żołądź, orzech, grzyb, czapka, parasol, ptak, jabłko, gruszka, śliwka