KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zamierzenia wych - dyd.

Czerwiec 

Tydzień IV: Bezpieczne wakacje

Kształtowanie mowy i myślenia

„Jak to mały Elemelek w wielkim morzu brał kąpiele” – poznanie sposobów wypoczywania nad morzem po wysłuchaniu opowiadania H. Łochockiej; rozmowa kierowana na temat treści utworu; uświadomienie, kiedy nie wolno się kąpać w morzu (gdy jest czerwona flaga, są wysokie fale, po zmroku, gdy nie ma dorosłego itd.) oraz ważnej roli ratownika na kąpielisku

„Przykazania wakacyjne” – rozmowa o przestrzeganiu zasad bezpieczeństwa latem (uważanie na owady, zwierzęta, rośliny trujące, nieoddalanie się od rodziców, kąpiel w dozwolonych miejscach)

„Na wakacjach” – tworzenie opowiadania; układanie historyjki z wykorzystaniem dostępnych przedmiotów, np.: łopatki, ręcznika, wiaderka, rękawków do pływania, flagi białej i czerwonej; rozwijanie myślenia przyczynowo-skutkowego jako wstęp do do działań w karcie pracy

Kształtowanie pojęć matematycznych

„Muszelkowy rytm” – zabawa matematyczna, kontynuowanie rytmu według wskazówek

„Rybak łowimy rybki” – zabawa matematyczna - doskonalenie umiejętności liczenia

„Na ratunek misiowi” – zabawa matematyczna, utrwalenie zasad bezpieczeństwa na plaży, klasyfikowanie według jednego kryterium, liczenie, dodawanie, odejmowanie, posługiwanie się pojęciami „płytka” lub „głęboka” woda.

Umuzykalnienie

„Wesoło gra lokomotywa” – zabawa ilustracyjna z tańcem i śpiewem- wyzwalanie twórczej aktywności przy muzyce

Gimnastyka

„Wakacyjna gimnastyka”- zestaw ćwiczeń gimnastycznych, doskonalenie sprawności fizycznej

Zajęcia plastyczne

„Górski pejzaż” – praca plastyczna z wykorzystaniem różnych technik plastycznych (kolaż, stemplowanie, malowanie palcami) - rozwijanie inwencji twórczej

 

ZABAWY Z JĘZYKIEM ANGIELSKIM W CZERWCU

  1. Zwroty używane przez nauczyciela

My family

I love my family

Do you like balloons? I do!

This is my balloon

Up it goes

Pull it down

How’s the weather today?

It’s sunny/ rainy/ cloudy/ snowy

Please tidy up

Now let’s wave…

Good morning/Good afternoon/ Goodbye

 

  1. Wprowadzane słownictwo

Sister, brother, grandma, grandpa, baby

Family, mommy, daddy

Yellow, green, red, pink, black, blue

Weather: sunny, rainy, cloudy

One, two, three, four, five, six, seven, eight, nine, ten

I`m happy/ sad/ hungry/ angry/ sleepy/ scared

Eyes, ears, nose, mouth, paws, head, shoulders, knees, toes, arms, legs

 

  1. Piosenki, które śpiewamy i tańczymy

“Family Song for Kids”

“The Balloon Song”

“How’s the weather?”

„How are you today”

„If you are happy”

„Head, shoulders”

„Hello, hello”

"Bye-bye Goodbye”

 “My Teddy Bear”

Zapraszam do odwiedzenia poniższej strony, gdzie można znaleźć m.in  piosenki, które śpiewamy i wiele innych ciekawych propozycji do zabaw z językiem angielskim http://supersimplelearning.com