KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zamierzenia wych - dyd.

Kwiecień 1  tydzień „Chronimy przyrodę”

Poniedziałek

Kształtowanie mowy i myślenia

„Co to jest powietrze” – burza mózgów; próba odpowiedzi na pytania dotyczące cech powietrza; wpływu działań na czystość powietrza. Przeprowadzenie doświadczeń, wyciąganie wniosków.

Ćwiczenia gimnastyczne

Zabawy ruchowe „Wykorzystajmy odpady”.

Wtorek

Kształtowanie pojęć matematycznych

„Segregujemy odpady”  – zabawa matematyczna, tworzenie zbiorów wg określonego kryterium. Przeliczanie zbiorów, porównanie, dopasowanie cyfr do ilości przedmiotów w zbiorze; poprawne stosowanie znaków =, <, >.

Umuzykalnianie/ zajęcia plastyczne

Wykonanie instrumentu z odpadów. Akompaniament do wybranej, ulubionej piosenki

Środa

Umuzykalnianie

Ekologiczna piosenka – muzykowanie na instrumentach domowych lub własnoręcznie wykonanych z odpadów.

Zajęcia plastyczne

"Coś z niczego" - wykorzystanie odpadów do wykonania nowych rzeczy; rozwijanie wyobraźni.

Czwartek

Kształtowanie mowy i myślenia

„Czym bawili się nasi dziadkowie” – rozmowa z bliskimi, przeprowadzenie np.. telefonicznej rozmowy nt. zabaw „sprzed czasów lego, playmobil, Internetu, puzzli itp.”

Zachęcenie bliskich do gry w kapsle, „złap kulkę” wykonanych z odpadów.

Ćwiczenia gimnastyczne

Zabawy ruchowe „Wykorzystajmy odpady”.

Piątek

Kształtowanie mowy i myślenia

Wysłuchanie opowiadania „Złe sny króla Ambrożego”  Danki Markiewicz; wskazanie przyczyn degradacji środowiska naturalnego. Szukanie rozwiązań

Zajęcia plastyczne

Złe sny króla Ambrożego” – rysowanie kredkami lub malowanie farbami na temat, wykonanie ilustracji do wysłuchanego opowiadania

Język angielski – rozkład materiału  MARZEC

Tematy:

  1. Spring
  2. Weather

Realizowany materiał:

  • Zwroty i wyrażenia dotyczące powitań i pożegnań
  • Utrwalanie słownictwa: numbers 1-20, colours, shapes, activity words
  • Utrwalenie słownictwa związanego z domem
  • Wprowadzenie słownictwa związanego z wiosną, utrwalenie znanych słówek
  • Wprowadzenie słownictwa związanego z pogodą, utrwalenie znanych słówek
  • Piosenki i zabawy dotyczące realizowanych tematów