KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zamierzenia wych - dyd.

Tydzień   30.03.2020 – 03.04.2020    „Wiosna w parku i w ogrodzie”

Poniedziałek

Kształtowanie mowy: „Przyjście wiosny” – wysłuchanie z wierszem „Przyjście wiosny” J. Brzechwy, rozmowa na temat treści utworu.

„Wiosenna pobudka” – tworzenie wiosennych kompozycji z figur geometrycznych.

Ćwiczenia gimnastyczne: „Parasole na wiosenny deszczyk”-ćwiczenie relaksacyjne- masażyk. 

 „Kwitnąca łąka” – zabawa z elementem przysiadu, wyprostu, skłonów tułowia i skrętów głowy.

Wtorek

Kształtowanie pojęć matematycznych:„Fiku-miku, w stawie pływa żab bez liku” – ćwiczenia słuchu fonematycznego, zabawa z wyliczanką.

 „W poszukiwaniu słońca” – zabawa matematyczna, dodawanie i odejmowanie w zakresie 10

Umuzykalnienie:„Łąka wiosną”- Jolanta Fraszyńska- nauka piosenki, omówienie treści utworu.

 „Wiosenne muzykowanie” – ćwiczenia ortofoniczne, muzykowanie na instrumentach perkusyjnych, muzyczne ilustrowanie wiersza „Przyjście wiosny” „wiosennym graniem” realizowanym wyrazami dźwiękonaśladowczymi oraz dźwiękami perkusyjnymi imitującymi odgłosy przyrody.

Środa

Umuzykalnienie: „Łąka wiosną”- Jolanta Fraszyńska- utrwalenie piosenki, wspólne śpiewanie piosenki.

„Wiosna śpiocha”– zabawa odprężająca, rozciągająca.

Zajęcia plastyczne: „Biedronka” – zabawy plastyczne origami.

Czwartek

Ćwiczenia gimnastyczne: „Ćwiczenia gimnastyczne” – zestaw LII.

Kształtowanie mowy: „Wiosenne zagadki z kwiecistej rabatki” – zapoznanie z literą „h”, nauka wiersza „Przyjście wiosny”, dialogowa repetycja wiersza z podziałem na role, zapoznanie z literą „h” na bazie wyrazu podstawowego „hulajnoga”, układanie nazw kwiatów z sylab, rozszyfrowywanie i odczytywanie kodu kwiatowego.

Piątek

Kształtowanie mowy: „Wiosenne rebusy” - ćwiczenia w czytaniu sylabami.

„Wiosenne zagadki”- rozwiązywanie zagadek związanych z wiosną.

Zajęcia plastyczne: „Moje spotkanie z Wiosną” – malowanie farbami.

Język angielski – rozkład materiału  MARZEC

Tematy:

  1. Spring
  2. Weather

Realizowany materiał:

  • Zwroty i wyrażenia dotyczące powitań i pożegnań
  • Utrwalanie słownictwa: numbers 1-20, colours, shapes, activity words
  • Utrwalenie słownictwa związanego z domem
  • Wprowadzenie słownictwa związanego z wiosną, utrwalenie znanych słówek
  • Wprowadzenie słownictwa związanego z pogodą, utrwalenie znanych słówek
  • Piosenki i zabawy dotyczące realizowanych tematów