KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zamierzenia wych - dyd.

Góry, morze, wieś, jezioro, gdzie rodzice nas zabiorą ?

 Zajęcia kształtujące mowę i myślenie

Daleka wędrówka” – opowieść ruchowa połączona z wysłuchaniem opowiadania „Na wakacje”

Ile głosów w lesie” – wysłuchanie wiersza W Badalskiej czytanego przez nauczyciela, wypowiedzi na temat zachowania się w lesie

Wyszukiwanie nazw roślin i zwierząt, które rozpoczynają się określoną głoską

Legenda o Morskim Oku” – wysłuchanie legendy H Zdzitowieckiej, omówienie treści utworu, odszukanie Tatr na mapie Polski, wyodrębnienie faktów i elementów fantazji w tekście wysłuchanej legendy

Muszka w bursztynie” – wysłuchanie opowiadania H Zdzitowieckiej, poznanie historii bursztynu

Nauka wierszyka - rymowanki pt. "In Summer" - zabawy z językiem angielskim

Utrwalenie poznanej rymowanki pt. "In Summer" oraz wysłuchanie opowiadania naśladowczego pt. "Dragon"

 

Rozwijanie sprawności ruchowej

Leśne ludki” – ćwiczenia gimnastyczne z woreczkami

Czym jedziemy na wakacje?” – improwizacje ruchowe i rozpoznawanie odgłosów różnych pojazdów

Wyścigi rzędów” – ćwiczenia gimnastyczne z elementami odbić, rzutu i chwytu piłki

Wyścig łodzi pirackich” –zestaw zabaw ruchowych z różnorodnymi pomocami: obręcze, laski, koła serso itp.;

Muszka” – zabawa ruchowa z elementami ortofonicznymi

W ogrodzie przedszkolnym – bezpiecznie, ćwiczenia na ścieżce zmysłów”

Zajęcia plastyczne

Moje wakacje” – praca plastyczna wykonywana w zespołach

Ćwiczenia grafomotoryczne – kreślenie szlaczków literopodobnych, próby odwzorowania cech charakterystycznych dla wakacyjnych krajobrazów

Gipsowe muszelki” – odlewanie lub odbijanie z naturalnego materiału przyrodniczego w gipsie lub innej masie plastycznej muszli różnej wielkości, ozdabianie ich za pomocą farb, porównywanie liczebności zbiorów – zorganizowanie wystawy muszli, odnajdywanie różnic i podobieństw w ich wyglądzie

 

Zajęcia matematyczne

 

Gdzie spędzimy wakacje?” – zabawa dydaktyczna

Morskie skarby” – gra planszowa z wykorzystaniem gotowych elementów i przygotowanie pomocy według własnej inwencji dzieci

 

 

Zajęcia umuzykalniające

 

Wakacje przedszkolaków” – nauka piosenki

Wesołe stacyjki” – zabawa muzyczno-ruchowa z inscenizacją

Wakacje przedszkolaków” – utrwalenie piosenki połączone z zagadkami dźwiękowymi z serii „Na plaży”

Zabawy integracyjne z chustą animacyjną