KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zamierzenia wych - dyd.

Zamierzenia wychowawczo-dydaktyczne – I tydzień grudnia

 „Kim jest Święty Mikołaj – poznajemy jego historię, przyzwyczajenia, razem się bawimy?”

 

Poniedziałek

Kształtowanie mowy i myślenia +ćwiczenia gimnastyczne

 

Rozmowa tematyczna, „burza mózgów” na temat – Kim jest Św. Mikołaj, co o nim wiemy, gdzie mieszka, co lubi, czy ma przyjaciół?- przegląd zgromadzonych książeczek, ilustracji i obrazków, wykonanie gazetki tematycznej

"Zaprzęg Świętego Mikołaja” gry i ćwiczenia w ramach współpracy duetów rówieśniczych 

 

Wtorek

Kształtowanie pojęć matematycznych + zajęcia umuzykalniające

 

„Worek z niespodzianką” ćwiczenia z zakresu przeliczania, tworzenia zbiorów, ćwiczeń percepcji manualnej

„Święty Mikołaj …” – nauka piosenki

Środa

Zajęcia umuzykalniające + zajęcia plastyczne

 

„Pobaw się z nami Mikołaju” zabawy z wykorzystaniem wybranych propozycji z zakresu metody  pedagogiki zabawy oraz wybranych instrumentów perkusyjnych, tworzenie improwizacji instrumentalnych, zabawa w dyrygenta i orkiestrę

„Namaluję Mikołaja” malowanie farbami postaci Mikołaja według własnego pomysłu i inwencji twórczej, wykorzystanie do wzbogacenia pracy brokatu, cekinów, kawałków kolorowych wstążeczek, nici itp.

 

Czwartek

Kształtowanie mowy i myślenia + ćwiczenia gimnastyczne

 

"Jesteśmy siłaczami – Mikołajowi pomagamy!” ćwiczenia ogólnorozwojowe połączone z elementami metody V. Sherborne

Prezentacja multimedialna, poznanie historii Św. Mikołaja, zwyczajów związanych z jego postacią w różnych częściach świata, rozwiązywanie zagadek, przegląd mapy świata, wyszukiwanie miejsc charakterystycznych dla postaci i działań Mikołaja

„Napisanie listów” do Mikołaja

 

Piątek

Kształtowanie mowy i myślenia + zajęcia plastyczne

 

Wysłuchanie i próba zapamiętania wiersza „Prezent dla Mikołaja” Doroty Gellner

- zwrócenie uwagi wychowanków na potrzebę obdarzania innych empatią, uwagą,  drobnymi prezentami

- zilustrowanie wiersza poprzez scenki dramowe

 „Będę świętym Mikołajem, obdaruję …tatę, mamę” graficzne przedstawienie propozycji prezentów, niespodzianek dla naszych bliskich, wykorzystanie techniki collage

Przypomnienie i zachęcenie w piątkowe popołudnie przed wyjściem dzieci do domu, do świętowania w rodzinnym gronie niedzielnych mikołajek (6 grudnia – imieniny Mikołaja)

 

Zabawy w ogrodzie z inicjatywy wychowanków z uwzględnieniem dystansu społecznego i obowiązujących zasad w czasie pobytu w ogrodzie przedszkolnym.