KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

Produkty zawierające alergeny oznaczono cyframi (w nawiasie).

Alergeny występujące w posiłkach przygotowywanych dla dzieci w przedszkolu

1. Zboża zawierające gluten : pszenica, żyto, jęczmień, orkisz

2. Mleko i produkty mleczne zawierające laktozę

3. Jajka

4. Ryby

5. Seler

6. Gorczyca

7. Nasiona sezamu

8. Orzechy

9. Soja

10.Dwutlenek siarki i siarczany wytwórców

Do przygotowania posiłków używamy następujących przypraw: pieprzu ziołowego, majeranku, kminku, papryki słodkiej , bazylii, oregano, ziół prowansalskich, ziela angielskiego, liści laurowych, soli o obniżonej zawartości sodu.

Zgodnie z informacją od producenta mogą zawierać śladowe ilości ; glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy .

Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru. Herbata nie jest słodzona . Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia. Natka pietruszki i koperek podawane są na życzenie dzieci. Dżemy, biszkopty i inne ciastka zawierają znikomą ilość cukru .

Poniedziałek 30. 11. 2020

Śniadanie

Płatki orkiszowe na mleku 180ml

Kanapka z chleba wieloziarnistego 40g z masłem 5g, ser żółty królewski 20g, pomidor 15g

Herbata żurawinowa 130ml

Obiad

Zupa jarzynowa na wywarze mięsno warzywnym ze śmietaną 200ml (1,2,5)

Pulpet drobiowy 80g gotowany w sosie własnym (1,2,3), ziemniaki 150g, surówka z kapusty pekińskiej 80g

Woda z cytryną i miodem 130ml

Podwieczorek

Kawa mleczna 100ml

Bułka orkiszowa 30g z masłem 5g, twarożek z sera białego półtłustego 25g (1,2), winogrona

 

Wtorek 1. 12. 2020

Śniadanie

Płatki musli z mlekiem 100ml lub jogurtem  15ml

Kanapka z chleba wieloziarnistego 40g z masłem 5g (1,2,3), pasta jajeczna 15g, szczypiorek 2g

Herbata miętowa 130ml

Obiad

Krem marchewkowy na wywarze mięsno warzywnym ze śmietaną 200ml (1,2,5)

Potrawka drobiowa 100g, ryż brązowy 100g, mix sałat z sosem vinaigrette, winogrona

Kompot 130ml

Podwieczorek

Zapiekanki z chleba tostowego ser żółty gouda 20g (1,2,10), szynka litewska 10g, ketchup 8g jabłko 40g

herbatka owocowa 100ml

 

Środa 2. 12. 2020

Śniadanie

Płatki żytnie na mleku 180ml (1,2)

Kanapka z chleba gruboziarnistego 40g z masłem 5g (1,2), szynka biała 20g, sałata 10g winogrona

Herbata leśna 130ml

Obiad

Kapuśniak z kapusty kiszonej na wywarze mięsno warzywnym  200ml (1,5)

Naleśniki z serem 120g (1,2,3) polane jogurtem 30ml, surówka z marchewki i jabłka 80g

Kompot130ml

Podwieczorek

Herbata z cytryną 100ml

Chleb grochowski 40g z masłem 5g (1,2,4), pasta z makreli 25g, ogórek kiszony 15g

 

Czwartek 3. 12. 2020

Śniadanie

Kakao na mleku 150ml

Bułka kukurydziana 30g z masłem 5g (1,2), twarożek z sera białego 25g, pomarańcze

Herbata malinowa130ml

Obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze drobiowo warzywnym  ze śmietaną 200ml (1,2,5)

Gulasz wieprzowy 100ml (1), kasza gryczana nie palona 100g, ogórek kiszony 70g, jabłko 40g

Woda z miętą 130ml

Podwieczorek

Kisiel truskawkowy 130ml

jogurt  20ml, biszkopty

 

Piątek 5. 12. 2020

Śniadanie

Płatki  jęczmienne na mleku 150ml

Kanapka z chleba wieloziarnistego 30g z masłem 5g (1,2), polędwica sopocka 10g, ser żółty rycki 10g papryka10g

Herbata z róży 130ml

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze drobiowo warzywnym ze śmietaną 200ml (1,2,5,10)

Kotlet z ryby  80g  (4,1,3), ziemniaki 150g, surówka z kapusty kiszonej 80g

Kompot 130ml

Podwieczorek 

Kasza kuskus (1) z jabłkiem prażonym, marchewka do gryzienia 20g

Herbatka owocowa 100ml