KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

Produkty zawierające alergeny oznaczono cyframi (w nawiasie).

Alergeny występujące w posiłkach przygotowywanych dla dzieci w przedszkolu

1. Zboża zawierające gluten : pszenica,żyto,jęczmień,orkisz

2. Mleko i produkty mleczne zawierające laktozę

3. Jajka

4. Ryby

5. Seler

6. Gorczyca

7. Nasiona sezamu

8. Orzechy

9. Soja

10.Dwutlenek siarki i siarczany wytwórców

Do przygotowania posiłków używamy następujących przypraw: pieprzu ziołowego, majeranku, kminku, papryki słodkiej , bazylii, oregano, ziół prowansalskich, ziela angielskiego, liści laurowych, soli o obniżonej zawartości sodu.

Zgodnie z informacją od producenta mogą zawierać śladowe ilości ; glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy .

Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru. Herbata nie jest słodzona . Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia. Natka pietruszki i koperek podawane są na życzenie dzieci. Dżemy, biszkopty i inne ciastka zawierają znikomą ilość cukru .

Poniedziałek 21.09.2020

Śniadanie

Płatki jaglane 12g na mleku 150ml (1,2)

Kanapka (1,2,3) z chleba razowego i białego 40g z masłem 5g, pasta jajeczna 18g (3), szczypiorek 2g

Herbata miętowa 130ml

Obiad

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami200ml (1,2,5)

Spaghetti z sosem bolognese (makaron 100g, mięso 80g, marchew, pietruszka, papryka , przecier pomidorowy)( 1,2,10), ser żółty 8g ser mozzarella 20g, ogórek 50g

Woda z cytryną i miodem 130ml

Podwieczorek

Kakao na mleku 150ml

Bułka orkiszowa 30g z masłem 5g, twarożek 25g, winogrona 20g

 

Wtorek 22.09.2020

Śniadanie

Ryż na mleku 150ml

Chleb razowy 40g z masłem 5g ( 1,2), szynka gotowana 20g, sałata 20g, winogrona 30g

Herbata żurawinowa130ml

Obiad

Barszcz ukraiński z ziemniakami 200ml (1,2,5)

Naleśniki z serem 140g (1,2,3) polane jogurtem 30ml , surówka z, marchewki jabłka 70g

Kompot 130ml

Podwieczorek

Herbatka z cytryną 100ml

Chleb baltonowski 40g z masłem 5g (1,2,4), pasty z ryby wędzonej 25g, ser żółty gouda 10g, ogórek kiszony, 20g papryka 10g

 

Środa 23.09.2020

Śniadanie

Zacierki na mleku 150ml (1,2,3)

Kanapka z chleba razowego 40g z masłem 5g (1,2), ser żółty królewski 20g, pomidor 15g

Herbata owocowa 130ml

Obiad

Kapuśniak z kapusty kiszonej 200ml (1,2,5)

Pulpet drobiowy gotowany 80g w sosie własnym (1,2,3), ziemniaki 150g, surówka z warzyw 80g (5,10), śliwka

Kompot130ml

Podwieczorek

Kisiel 100ml, jogurt 20ml

Bułka maślana 30g z masłem 5g (1,2)

 

Czwartek 24.09.2020

Śniadanie

Kakao na mleku 150ml

Bułka kukurydziana 30g (1,2) z masłem 5g, twarożek z sera półtłustego 25g, winogrona 20g

Herbatka malinowa 130ml

Obiad

Zupa kalafiorowa z ziemniakami 200ml (1,2,5)

Gulasz wołowy 100g (1), kasza pęczak 100g (1), papryka 20g ogórek 50g, jabłko 40g

Woda z miętą100ml

Podwieczorek

Pierogi z owocami, jogurt 20ml (1,2,3)

Herbatka owocowa

 

Piątek 25.09.2020

Śniadanie

Płatki orkiszowe na mleku 150ml

Kanapka z chleba mieszanego 30g (1,2) z masłem 5g, szynka litewska 10 g, ser żółty gouda 10g, papryka 10g, ogórek 15g

Herbata z róży 130ml

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżem 200ml (2,5,10)

Kotlet z ryby 80g (1,2,3,4), ziemniaki 150g, surówka z kapusty kiszonej 70g, arbuz 100g

Kompot 130ml

Podwieczorek 

Kakao na mleku100ml

Bułka orkiszowa 30g, z masłem 5g(1,2), dżem 10g, jabłko 40g