KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dbałość o środowisko

Czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci”

Okres przedszkolny w życiu dziecka to czas formowania się zalążków właściwych postaw i przekonań. Dlatego też od pierwszych dni pobytu w naszym przedszkolu staramy się kształtować u wychowanków świadomość ekologiczną i czynną postawę opiekuńczą wobec przyrody.

Poprzez codzienne działania pokazujemy dzieciom, że człowiek nie tylko niszczy przyrodę, ale może ją także uratować.

  • Dbamy o zwierzęta - zimą dokarmiamy ptaki, latem wystawiamy poidełka; sadzimy w ogrodzie rośliny będące pokarmem dla naszych skrzydlatych przyjaciół; siejemy miododajne rośliny, wywiesiliśmy domki dla owadów; zbieramy kasztany i żołędzie dla zwierząt leśnych; organizujemy zbiórkę darów dla bezdomnych zwierząt.

  • Dbamy o rośliny – pokojowe i ogrodowe; dbamy o różnorodność biologiczną; uprawiamy warzywa, zboża, ziemniaki itp. w „Sielskim zaułku”; odpady roślinne wyrzucamy do kompostownika, powstałym kompostem zasilamy rośliny w ogrodzie.

  • Oszczędzamy wodę – w kranach zainstalowane są perlatory; w czasie mycia zębów zakręcamy wodę; zbieramy deszczówkę, którą podlewamy rośliny w ogrodzie.

  • Oszczędzamy prąd – wyłączamy światło wychodząc z sali, przypominają nam o tym zaprojektowane przez naszego wychowanka symbole; w lampach zainstalowane są żarówki energooszczędne.

  • Segregujemy odpady – w przedszkolu ustawione są pojemniki na makulaturę i plastiki; zbieramy nakrętki, puszki aluminiowe, baterie.

  • Przeprowadzamy zajęcia dotyczące odpadów, przetwarzania ich; robimy warsztaty z robienia papieru czerpanego.

  • Realizujemy projekt opracowany przez nauczycieli „Dbamy o Ziemię - nie marnujemy” - wyrabiamy u dzieci nawyk nie marnowania żywności, dzieci samodzielnie robią kanapki, komponują swoje posiłki, dzięki czemu zjadają nałożone samodzielnie produkty.

  • Dbałość o zdrowe środowisko to również dbałość o własne zdrowie; organizujemy spotkania z lekarzami, pielęgniarkami, dietetykami; wprowadzamy mycie zębów po posiłkach; promujemy picie wody; ograniczamy spożywanie słodyczy; zachęcamy dzieci do jedzenia owoców i warzyw; prowadzimy warsztaty kulinarne dotyczące zdrowego odżywiania się; wychodzimy na powietrze w sprzyjających warunkach; prowadzimy zabawy ruchowe w sali i ogrodzie.

  • Promujemy wymianę książek – w naszym przedszkolu i obok budynku działa wędrująca biblioteka propagująca ideę wymiany książek.

  • Raz w roku realizujemy program „Przedszkole bez zabawek”, którego celem jest pomoc w znalezieniu alternatywnych form zabawy, rozwijanie kreatywności, twórczego myślenia, wyobraźni, wykorzystanie surowców wtórnych.

  • Bierzemy udział w kampanii Rowerowy maj, którego celem jest zachęcanie dzieci do ruchu i aktywności, promowanie zdrowego trybu życia, przeciwdziałanie zanieczyszczania powietrza.

  • Bierzemy udział w akcjach ekologicznych "Sprzątanie Świata", "Dzień Ziemi", "Godzina dla Ziemi".