Koło kulinarne

W roku szkolnym 2018/19 realizujemy w naszym przedszkolu projekt „Koło kulinarne” w ramach społecznej kampanii "Wiem, co jem" Urzędu m. st. Warszawy.

Jest to inicjatywa mająca na celu rozwijanie zainteresowań zdrowym stylem życia, prawidłowym żywieniem oraz niemarnowaniem żywności poprzez nabywanie umiejętności kulinarnych.

Podczas spotkań dzieci poznają zasady zdrowego żywienia, sposoby przygotowania prostych potraw i posiłków oraz uczą się wybierania produktów służących zdrowiu.

Kulinarne działania dzieci:

Wrzesień

  • Kiszenie kapusty - "Sówki"
  • Przecier jabłkowy i jabłkowe chipsy - "Sówki"
  • Pieczone ziemniaczki - "Jeżyki"
  • Sałatka owocowa - "Misie"
  • Ciasto dyniowe - "Motylki"
  • Chleb, pasta z fasoli - "Sówki"
  • Sałatka warzywna - "Misie"
  • Tosty z serem i warzywami - "Koty"
  • Flan jabłkowy - "Sówki"

Październik

  • Dzień Dobrego Jedzenia i Picia - wszystkie grupy robiły soki owocowe i warzywne
  • Zdrowe kanapki - "Liski" i "Misie"

Listopad

  • Kiszenie kapusty - "Misie"
  • Szarlotka z własnego przecieru - "Sówki"
  • Przecier jabłkowy - "Misie"
  • Owocowe chipsy - "Misie"
  • Sałatka z kiszonym ogórkiem - "Koty"
  • Kiszenie ogórków - "Liski"

Grudzień

  • Batoniki zbożowe - gr."Jeżyki", "Koty" i "Misie"
  • Ciasteczka owsiane - gr. "Motylki"
  • Krem z pietruszki - gr. "Biedronki" i "Liski"
  • Mus czekoladowy z awokado - gr."Sówki"     
  • Pierniczki - gr."Sówki", "Misie"    

Styczeń

  • Multiwitaminowa sałatka owocowa - gr. "Koty"

Luty

  • słonecznikowa pasta z kiszonym ogórkiem - gr."Sówki", "Motylki", "Koty" i "Misie"
  • zimowa herbatka rozgrzewająca z cytryna, imbirem i miodem - "Liski", "Wiewiórki", "Biedronki" i "Jeżyki".

W holu przedszkola pojawiła się tablica "Koła kulinarnego". Można tu znaleźć informacje dotyczące zdrowego stylu życia, a także przepisy na zdrowe potrawy.

Zachęcamy do czytania i korzystania z proponowanych przepisów.

 

Wszechnica Żywieniowa w SGGW

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji


zaprasza na prelekcje w semestrze letnim w roku akademickim 2018/2019


20 marca
Probiotyki, prebiotyki i żywność probiotyczna
• dr Małgorzata Jałosińska (Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, SGGW)
• dr inż. Dorota Zielińska (Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, SGGW)


10 kwietnia
Błonnik pokarmowy a zdrowie człowieka - część 1
• dr hab. Jarosława Rutkowska, prof. SGGW (Zakład Analiz Instrumentalnych, SGGW)
• dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak (Zakład Dietetyki, SGGW)


15 maja
Błonnik pokarmowy a zdrowie człowieka - część 2
• prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska (Zakład Fizjologii Żywienia, SGGW)
• dr inż. Joanna Rachtan-Janicka (Zakład Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa, SGGW)


12 czerwca
Jubileusz 25-lecia Wszechnicy
• Goście i Pracownicy Wydziału


Spotkania odbywają się:
− w trzecie środy miesiąca a tylko w grudniu w drugą, o godz. 17.15
− w SGGW w Warszawie przy ul. Nowoursynowskiej 159c
− na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek, nr 32), w Auli II
− dojazd: autobusy 148, 166, 185, 193, 401, 503
WSTĘP WOLNY!
Prelekcje transmitowane są on line – szczegóły na stronie internetowej:
www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl
Kontakt z organizatorką:
mgr Hanna Wysocka
telefon: (22) 59-37-004
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.