Koło kulinarne

W roku szkolnym 2018/19 będzie realizowany w naszym przedszkolu projekt „Koło kulinarne” w ramach społecznej kampanii "Wiem, co jem" Urzędu m. st. Warszawy.

Jest to inicjatywa mająca na celu rozwijanie zainteresowań zdrowym stylem życia, prawidłowym żywieniem oraz niemarnowaniem żywności poprzez nabywanie umiejętności kulinarnych.

Podczas spotkań dzieci poznają zasady zdrowego żywienia, sposoby przygotowania prostych potraw i posiłków oraz nauczą się wybierania produktów służących zdrowiu.

Kulinarne działania dzieci:

Wrzesień

  • Kiszenie kapusty - "Sówki"
  • Przecier jabłkowy i jabłkowe chipsy - "Sówki"
  • Pieczone ziemniaczki - "Jeżyki"
  • Sałatka owocowa - "Misie"
  • Ciasto dyniowe - "Motylki"
  • Chleb, pasta z fasoli - "Sówki"
  • Sałatka warzywna - "Misie"
  • Tosty z serem i warzywami - "Koty"
  • Flan jabłkowy - "Sówki"

Październik

  • Dzień Dobrego Jedzenia i Picia - wszystkie grupy robiły soki owocowe i warzywne
  • Zdrowe kanapki - "Liski" i "Misie"

Listopad

  • Kiszenie kapusty - "Misie"
  • Szarlotka z własnego przecieru - "Sówki"
  • Przecier jabłkowy - "Misie"
  • Owocowe chipsy - "Misie"
  • Sałatka z kiszonym ogórkiem - "Koty"
  • Kiszenie ogórków - "Liski"

Grudzień

  • Batoniki zbożowe - gr."Jeżyki", "Koty" i "Misie"
  • Ciasteczka owsiane - gr. "Motylki"
  • Krem z pietruszki - gr. "Biedronki" i "Liski"
  • Mus czekoladowy z awokado - gr."Sówki"     

 

 

 

Wszechnica Żywieniowa w SGGW

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji


zaprasza na prelekcje w semestrze zimowym w roku akademickim 2018/2019
17 października
Choroba próchnicowa u dzieci i młodzieży - rola diety i higieny w codziennej praktyce
• dr n. med. Anna Turska-Szybka (Zakład Stomatologii Dziecięcej, WUM)
21 listopada
Fascynująca podróż przez układ pokarmowy człowieka
• dr inż. Katarzyna Lachowicz (Zakład Fizjologii Żywienia, SGGW)
• dr inż. Ewa Fürstenberg (Zakład Fizjologii Żywienia, SGGW)
12 grudnia
Jakie drobnoustroje zasiedlają przewód pokarmowy człowieka?
• dr Małgorzata Jałosińska (Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, SGGW)
• dr inż. Dorota Zielińska (Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, SGGW)
16 stycznia
Insulinooporność z perspektywy lekarza i dietetyka
• prof. dr hab. n. med. Wojciech Bik (Zakład Neuroendokrynologii Klinicznej, CMKP)
• dr inż. Danuta Gajewska (Zakład Dietetyki, SGGW)
20 lutego
Mikroflora przewodu pokarmowego a zdrowie człowieka
• dr inż. Ewa Fürstenberg (Zakład Fizjologii Żywienia, SGGW)
• dr Małgorzata Jałosińska (Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, SGGW)
• dr inż. Dorota Zielińska (Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, SGGW)


Spotkania odbywają się:
− w trzecie środy miesiąca a tylko w grudniu w drugą, o godz. 17.15
− w SGGW w Warszawie przy ul. Nowoursynowskiej 159c
− na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek, nr 32), w Auli II
− dojazd: autobusy 148, 166, 185, 193, 401, 503
WSTĘP WOLNY!
Prelekcje transmitowane są on line – szczegóły na stronie internetowej:
www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl
Kontakt z organizatorką:
mgr Hanna Wysocka
telefon: (22) 59-37-004
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.