Koło kulinarne

Od roku szkolnego 2018/19 realizujemy w naszym przedszkolu projekt „Koło kulinarne” w ramach społecznej kampanii "Wiem, co jem" Urzędu m. st. Warszawy.

Jest to inicjatywa mająca na celu rozwijanie zainteresowań zdrowym stylem życia, prawidłowym żywieniem oraz niemarnowaniem żywności poprzez nabywanie umiejętności kulinarnych.

Podczas spotkań dzieci poznają zasady zdrowego żywienia, sposoby przygotowania prostych potraw i posiłków oraz uczą się wybierania produktów służących zdrowiu.

 

 

We wrześniu 2019 r. w ramach obchodów dożynkowych dzieci upiekły chleb i przygotowały smalec z fasoli.

Rodzice mieli okazję spróbować efektów pracy wychowanków - chleba , smalcu z fasoli i ogórków kiszonych (z ogórków uprawianych w naszym ogrodzie).

Na prośbę rodziców podajemy przepis na smalec i chleb

Składniki na jeden słoik smalcu:

2 cebule
1 jabłko
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
1 goździk
1 jałowiec
olej

1 puszka białej fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
½ łyżeczki majeranku
¼ łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka sosu sojowego
sól i pieprz

Przygotowanie:
  1. Cebulę posiekać w kostkę, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę oraz jabłko wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota a jabłka miękkie.
  2. W międzyczasie fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i ¼ szklanki zimnej wody, odstawić.
  3. Z podsmażonej cebulki i jabłka wyłowić przyprawy, z którymi wszystko się smażyło. Dodać to wszystko do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na gładką pastę – kawałki cebulki i jabłek powinny być wyczuwalne. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje następnego dnia po schłodzeniu w lodówce.

 

Wszechnica Żywieniowa w SGGW

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji


zaprasza na prelekcje w semestrze zimowym w roku akademickim 2019/2020


16 października
Zgaga, refluks i choroba wrzodowa - palące problemy na talerzu
• dr n. med. Mirosław Kiedrowski (Klinika Onkologii i Hematologii, CSK MSWiA w Warszawie)
• dr inż. Katarzyna Kowalcze (Instytut Nauk o Zdrowiu, UPH w Siedlcach)


20 listopada  
Jak uspokoić jelito drażliwe?
• dr n. med. Mirosław Kiedrowski (Klinika Onkologii i Hematologii, CSK MSWiA w Warszawie)
• dr inż. Katarzyna Kowalcze (Instytut Nauk o Zdrowiu, UPH w Siedlcach)


11 grudnia* 
Choroby wątroby - diagnostyka i leczenie
• dr n. med. Tadeusz Tacikowski (Klinika Gastroenterologii, CSK MSWiA w Warszawie)
• dr inż. Danuta Gajewska (Katedra Dietetyki, SGGW)


15 stycznia
Co warto wiedzieć o diecie łatwostrawnej?

dr hab. Anna Harton (Katedra Dietetyki, SGGW)
dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak (Katedra Dietetyki, SGGW)

19 lutego
Alkohol a zdrowie człowieka

dr inż. Aleksandra Kołota (Katedra Dietetyki, SGGW)


Spotkania odbywają się:
− w trzecie środy miesiąca a tylko w grudniu w drugą, o godz. 17.15
− w SGGW w Warszawie przy ul. Nowoursynowskiej 159c
− na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek, nr 32), w Auli II
− dojazd: autobusy 148, 166, 185, 193, 401, 503
WSTĘP WOLNY!
Prelekcje transmitowane są on line – szczegóły na stronie internetowej:
www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl


Kontakt z organizatorką:
dr inż. Ewą Fűrstenberg
telefon:         (22) 59-37-033
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

W holu przedszkola znajduje się tablica "Koła kulinarnego".

Można tu znaleźć informacje dotyczące zdrowego stylu życia, a także przepisy na zdrowe potrawy.

Zachęcamy do czytania i korzystania z proponowanych przepisów.