Jadłospis

 

Szanowni Rodzice!

W związku z wprowadzonymi nowymi przepisami dotyczącymi żywienia dzieci w placówkach oświatowych bardzo proszę o nie przynoszenie do przedszkola żadnych słodkich poczęstunków. Wszelkie uroczystości dzieci np. urodziny, imieniny mogą być celebrowane bez słodyczy, ciastek, tortów itp. Artykuły zawierające cukier, środki spulchniające, duże ilości soli, konserwanty są niedozwolone w żywieniu dzieci. Mogą one być zastąpione owocami (świeżymi i suszonymi bez kandyzowanych), warzywami (świeżymi i suszonymi), musami owocowymi lub warzywnymi bez zawartości konserwantów i cukrów.

W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionych dokumentach:

  1. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. poz. 1256 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
  2. Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 24 lipca 2015r.
    w sprawie warunków organizowania kształcenia, wychowania i opieki dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych, niedostosowanych społecznie i zagrożonych niedostosowaniem społecznym.
  3. Zarządzenie Nr 6244/2014 Prezydenta Stołecznego Warszawy z dnia 27 czerwca 2014r. w sprawie określenia zaleceń w zakresie organizacji żywienia w przedszkolach i szkołach dla których organem prowadzącym jest m. st. Warszawa.

Bardzo proszę o zapoznanie się z powyższymi przepisami.

Powyższe dokumenty znajdują się na tablicy ogłoszeń dla rodziców (w teczce)

Dyrektor Przedszkola Nr 401

 

Woda do picia jest stale dostępna

Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru

Herbata nie jest słodzona.

Natka i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.

Dżemy, biszkopty i inne ciastka zawierają znikomą ilość cukru

 

Poniedziałek 30.10.2017

Śniadanie

Płatki żytnie 12 g na mleku 150 ml

Chleb wieloziarnisty 30 g, masło 6 g, jajko 16 g, szczypiorek 2 g

Herbata miętowa 130 ml

Obiad

Zupa koperkowa z ziemniakami 200 ml

Spaghetti (makaron pene 40 g), mięso 60 g, ser żółty 4 g, ser mozzarella 20 g, ogórek świeży 50 g, jabłko 40g

Woda z cytryną 130 ml

Podwieczorek

Kawa inka na mleku 100 ml

Bułka orkiszowa 30 g, masło 6g, dżem 10 g, pomarańcza 30 g

 

Wtorek 31.10.2017

Śniadanie

Kakao na mleku 150 ml

Bułka grahamka 30 g, masło 6 g, twarożek 25 g, winogrona 20 g

Herbata żurawinowa 130 ml

Obiad

Krupnik z kaszy jęczmiennej  200 ml

Schab panierowany 70 g, ziemniaki 150 g, sałata lodowa z pomidorem i jogurtem 70 g, mus owocowy 100 ml

Woda z miętą 130 ml

Podwieczorek

Budyń na mleku 130 ml

Wafle kukurydziane 70 g, sok jabłkowy, marchewka do gryzienia 20 g

 

Środa 1.11.2017

Wszystkich Świętych

 

Czwartek 2.11.2017

Śniadanie

Makaron 12 g na mleku 150 ml

Chleb francuski 30 g, masło 6 g, szynka wiejska 20 g, sałata 15 g, pomidor 15 g

Herbata owocowa 130 ml

Obiad

Zupa soczewicowa z ziemniakami 200 ml

Ryż paraboliczny 100 g z jabłkiem prażonym 60 g z cynamonem , ser biały półtłusty 40g, jogurt naturalny 30 ml, marchewka do gryzienia 20 g

Sok z aronii 130  ml

Podwieczorek

Herbata 130 ml

Chleb orkiszowy 40 g, masło 6 g, pasta z tuńczyka 25 g, ogórek kwaszony 15 g, papryka 10g

 

Piątek 3.11.2017

Śniadanie

Płatki orkiszowe 12 g na mleku 150 m

Chleb z mąki mieszanej 30 g, masło 6 g, ser żółty gouda 10 g, szynka wiejska 10 g, ogórek 10 g, papryka 8 g

Herbata poziomkowa 130 ml

Obiad

Krem selerowy z grzankami 200 ml

Kotlet z ryby 60 g, ziemniaki 150 g, surówka z kapusty kwaszonej 70 g

Kompot 130 ml

Podwieczorek

Kakao na mleku 130 ml

Bułka grahamka 30 g, masło 6g, ser biały 25 g, winogrona 20 g

 

Poniedziałek 6.11.2017

Śniadanie

Płatki wielozbożowe 12 g na mleku 150 ml

Chleb francuski 30 g, masło 6 g, ser żółty 20 g, papryka 10 g

Herbata żurawinowa 130 ml

Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami 200 ml

Pulpet drobiowy gotowany 60g w sosie własnym, kasza pęczak 100 g, surówka z kapusty czerwonej 70 g, jabłko 40g

Kompot 130 ml

Podwieczorek

Kakao na mleku 100 ml

Bułka kukurydziana 30 g, masło 6 g, jogurt Piątuś, pomarańcza 30 g

 

Wtorek 7.11.2017

Śniadanie

Ryż 12 g na mleku 150 ml

Chleb mieszany 30 g, masło 6 g, szynka drobiowa 20 g, pomidor 15 g, sałata 15 g

Herbata poziomkowa 130 ml

Obiad

Barszcz ukraiński z ziemniakami 200 ml

Naleśniki z serem 125g polane jogurtem 20 ml, surówka z marchewki i jabłka 70 g

Sok gruszkowy 130 ml

Podwieczorek

Herbata 130 ml

Chleb pytlowy 40 g, masło 6 g, pasta z makreli 15 g, jajko 10 g, ogórek kwaszony 15 g, szczypiorek 2 g

 

Środa 8.11.2017

Śniadanie

Kakao na mleku 150 ml

Bułka grahamka 30 g, masło 6 g, ser biały 25 g, winogrona 20 g

Herbata leśna 130 ml

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem 200 ml

Udziki z kurczaka pieczone 100 g, ziemniaki 150 g, surówka z kapusty pekińskiej 70 g, mus owocowy 100 ml

Woda z miętą 130 ml

Podwieczorek

Koktajl owocowy /maślanka, owoce/  130 ml

Drożdżówka 30 g

 

Czwartek 9.11.2017

Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku 150 ml

Chleb wielozbożowy 30 g, masło 6 g, kiełbasa żywiecka 20 g, pomidor 15 g, kiełki

Herbata malinowa 130 ml

Obiad

Kapuśniak z kapusty kwaszonej z ziemniakami 200 ml

Makaron 100 g polane musem truskawkowo - śmietanowym 20 ml ,ser biały półtłusty 40 g, marchewka do gryzienia 20 g

Sok z aronii 130 ml

Podwieczorek

Herbata 130 ml

Bułka grahamka 40 g, masło 6 g, parówka 50 g, musztarda 8g, jabłko 40 g

 

Piątek 10.11.2017

Śniadanie

Kasza manna 12g na mleku 150 ml

Chleb mieszany 30 g, masło 6 g, szynka łukowska 10 g, ser żółty rycki 10 g, sałata 15 g papryka 10 g

Herbata z róży 130 ml

Obiad

Zupa zacierkowa 200 ml

Kotlet z ryby 60 g, ziemniaki 150 g, surówka z buraczków, jabłka, cebuli 70 g

Woda z cytryną 130 ml

Podwieczorek

Kakao na mleku 100 ml

Chałka 40 g, masło 6 g, winogrona 20 g

 

Poniedziałek 13.11.2017

Śniadanie

Płatki owsiane 12 g na mleku 150 ml

Chleb francuski 30 g, masło 6 g, szynka litewska 20 g, pomidor 15 g, sałata 10 g

Herbata żurawinowa 130 ml

Obiad

Żurek z jajkiem i ziemniakami 200 ml

Kluski leniwe 100 g polane masłem, surówka z marchewki i jabłka 70g

Sok z aronii 130 ml

Podwieczorek

Herbata 130 ml

Chleb orkiszowy 40 g, masło 6 g, pasta z tuńczyka 25 g, ogórek kwaszony 15 g, papryka 10 g

 

Wtorek 14.11.2017

Śniadanie

Makaron na mleku 150 ml

Chleb mieszany  30 g, masło 6 g, pasta z jajek 12 g, szczypiorek 2g

Herbata miętowa 130 ml

Obiad

Zupa kapuściana 200 ml

Potrawka drobiowa 60 g, ryż ciemny 100 g, ogórek 50 g, papryka 20g, jabłko 40g

Woda z cytryną 130 ml

Podwieczorek

Budyń 130 ml

Ciastka Zoo 40 g, sok jabłkowy 200 ml, winogrona 20 g

 

Środa 15.11.2017

Śniadanie

Kakao na mleku 150 ml

Bułka grahamka 30 g, masło 6 g, ser biały półtłusty 25 g, jabłko 40 g

Herbata leśna 130 ml

Obiad

Rosół z makaronem 200 ml

Kotlet mielony drobiowy 60 g, ziemniaki 150 g, surówka z kapusty czerwonej 70 g

Kompot 130 ml

Podwieczorek

Koktajl owocowy

Bułka kukurydziana 30 g, masło 6g

 

Czwartek 15.11.2017

Śniadanie

Kasza jaglana 12 g na mleku 150 ml

Chleb mieszany 30 g, masło 6 g, polędwica sopocka 20 g, sałata 10 g, papryka 10 g

Herbata malinowa 130 ml

Obiad

Zupa fasolowa z ziemniakami 200 ml

Pierogi z serem 160 g polane jogurtem 20 ml, sałatka owocowa 70 g

Sok jabłkowy  130 ml

Podwieczorek

Herbata 130 ml

Chleb pytlowy 40 g, masło 6 g, pasta mięsna 20 g, pomidor 15 g

 

Piątek 17.11.2017

Śniadanie

Płatki wielozbożowe 12g na mleku 150 ml

Chleb wieloziarnisty 30 g, masło 6 g, ser żółty rycki 10 g, szynka litewska 10 g, ogórek 10 g

Herbata z róży 130 ml

Obiad

Zupa cebulowa 200 ml z grzankami

Ryba z pieca 60 g, ziemniaki 150 g, surówka z kapusty kwaszonej 70 g

Woda z miętą 130 ml

Podwieczorek

Kakao na mleku 100 ml

Ciasto drożdżowe 40 g jabłko 40 g

 

Poniedziałek 20.11.2017

Śniadanie

Zacierki 12 g na mleku 150 ml

Chleb mieszany 30 g, masło 6 g, ser żółty mazdamer 20 g, papryka 10 g

Herbata żurawinowa 130 ml

Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami 200 ml

Pulpet drobiowy 60g w sosie własnym, kasza jęczmienna 100 g, sałata z pomidorem i jogurtem 70 g, mus owocowy 100 ml

Kompot 130 ml

Podwieczorek

Kawa inka na mleku 100 ml

Bułka orkiszowa 30 g, masło 6 g, twarożek 25 g, banan 60 g

 

Wtorek 21.11.2017

Śniadanie

Kasza manna 12g  na mleku 150 ml

Chleb francuski  30 g, masło 6 g, szynka drobiowa 20 g, pomidor 15 g

Herbata leśna 130 ml

Obiad

Zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami 200 ml

Naleśniki z serem 130g polane jogurtem 20 ml , surówka z marchewki i jabłka 70 g

Sok gruszkowy 130 ml

Podwieczorek

Herbata 130 ml

Chleb razowy 40 g, masło 6 g, pasta z makreli 20 g, jajko 10g, szczypiorek 2g, ogórek kwaszony 15 g

 

Środa 22.11.2017

Śniadanie

Kakao na mleku 150 ml

Bułka grahamka 30 g, masło 6g, twarożek 25g, winogrona 20g

Herbata malinowa 130 ml

Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami 200 ml

Gulasz cielęcy 60 g,  kasza jęczmienna 100 g, warzywa gotowane na parze 70 g /brokuł, marchewka mini/, ser mozzarella 20 g, jabłko 40 g

Woda z cytryną  130 ml

Podwieczorek

Kisiel truskawkowy 130 ml

Jogurt naturalny 15 ml, chałka 40g, masło 6g

 

Czwartek 23.11.2017

Śniadanie

Płatki mieszane 12 g na mleku 150 ml

Chleb wieloziarnisty 30 g, masło 6 g, polędwica sopocka 20 g, sałata 15 g

Herbata owocowa 130 ml

Obiad

Kapuśniak z kapusty kwaszonej 200 ml

Spaghetti 100 g z pastą włoską 30 g, ser żółty 6 g, ser mozzarella 20 g, ogórek świeży 50 g

Woda z miętą 130 ml

Podwieczorek

Kawa inka na mleku 100 ml

Bułka kukurydziana 30 g, masło 6 g, parówka z szynki 40 g, musztarda 8g, jabłko 40 g

 

Piątek 24.11.2017

Śniadanie

Płatki żytnie 12g na mleku 150 ml

Chleb mieszany 30 g, masło 6 g, ser żółty rycki 10 g, szynka litewska 10 g, pomidor 15 g

Herbata z róży 130 ml

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżem 200 ml

Klopsik rybny 60 g, ziemniaki 150 g, surówka z kapusty kwaszonej 70 g

Kompot 130 ml

Podwieczorek

Kakao na mleku 100 ml

sernik 60 g, winogrona 20 g